Забележителности в Казанлък

Забележителности в Казанлък

Домът на културата „Арсенал” се намира в гр. Казанлък, насред китната Розова долина, обграден с планини и зелени гори.

Градът е приблизително географски център на България, което го прави леснодостъпен от всички краища на страната.

Когато посетите Казанлък, ще изпитате усещането, че сте в кътче от рая.

Тук природата е съчетала красотата и величието на Стара планина с плодородието по долината на Тунджа и с топлите минерални извори.

А всеки, който е вдъхнал аромата на маслодайната роза Дамасцена, ще остане очарован и завинаги ще остави късче от сърцето си в достолепната Розова долина.

Какво да посетя наблизо

В долината на тракийските царе се намират някои от най-живописните български местности, както и културни обекти с национално значение.

В рамките на няколко часа гостите могат да се докоснат до историята, както и да прекарат незабравими мигове.

Най-интересните обекти в околността включват:

Тракийска гробница

Тракийската гробница в град Казанлък притежаваща великолепни стенописи, които датират от IV-ти век пр.н.е Гробницата е паметник на културата и е част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО. Намира се на 450 метра от Дом на културата „Арсенал“.

 

🌐 Интернет сайт: 

www.muzei-kazanlak.org

Музей на розата

В град Казанлък, се намира единствения по рода си Музей на розата. Музеят на розата има богата колекция от предмети, снимки и документи, разкриващи историята на българското производство на маслодайни рози. Намира се на 800 метра от Дом на културата „Арсенал“.

 

🌐 Интернет сайт:

www.muzei-kazanlak.org

Исторически музей "Искра"

Основан през 1901 г. от родолюбивия казанлъчанин Петър Топузов,
историческият музей Искра е сред най-старите, най-богатите и най-известните регионални музеи в България. В него се съхраняват над 60 000 оригинални експоната, отразяващи богатата материална и духовна култура на Казанлъшкия край. Намира се на 190 метра от Дом на културата „Арсенал“.

 

🌐 Интернет сайт: 

www.muzei-kazanlak.org

Музей „Ахинора“

Музей „Ахинора“- единственият музей у нас, посветен изцяло на една картина – мистичната „Ахинора“ на именития казанлъшки художник Иван Милев.
Намира се на 550 метра от Дом на културата „Арсенал“.

 

🌐 Интернет сайт:

www.artgallerykazanlak.com

Храм-паметник "Рождество Христово"

Храмът е открит официално на 28.09.1902 г. и впечатлява с островърхите си блестящи позлатени кубета и архитектурен стил, типичен за руските църкви от XVII в. Паметникът е построен по проект на известния архитект Померанцев.Построен е в памет на загиналите в августовските боеве през 1877 г. руски воини и български опълченци гр. Шипка
Идеята за построяването на храм-паметник възниква след подписването на Сан Стефанския мирен договор.
Намира се на 12,6 км от Дом на културата „Арсенал“.

Тракийска гробница на Севт III в могила "Голяма косматка"

Тракийска гробница „Голяма Косматка“, вероятно гробница на владетеля Севт III, господар на тракийския град Севтополис е открита през есента на 2004 г. по време на редовни археологически разкопки с ръководител д-р Г. Китов в сътрудничество с ИМ „Искра” гр. Казанлък. Намира се на 12,5 км от Дом на културата „Арсенал“.

 

🌐 Интернет сайт:

www.muzei-kazanlak.org

Етнографкси комплекс „Дамасцена“

Тракийска гробница „Голяма Косматка“, вероятно гробница на владетеля Севт III, господар на тракийския град Севтополис е открита през есента на 2004 г. по време на редовни археологически разкопки с ръководител д-р Г. Китов в сътрудничество с ИМ „Искра” гр. Казанлък. Намира се на 12,5 км от Дом на културата „Арсенал“.

 

🌐 Интернет сайт:

www.damascena.net

Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа"

е национален мемориален комплекс, (създаден през 1956 г.), включващ връх Шипка с Паметника на Свободата и паметниците, свързани със защитата на Шипченския проход по време на Руско-турската война 1877/1878 год., Национален парк “Бузлуджа” и Парка на победата край с. Шейново.  На 17 ноември 1978 год. музеят е обявен за исторически и архитектурен резерват. Намира се на 33,5 км от Дом на културата „Арсенал“.

 

🌐 Интернет сайт:

www.shipkamuseum.org

Лъвова чешма

Съществува легенда, според която ако искаш да се върнеш отново в Рим, трябва да хвърлиш монета във фонтана “Ди Треви”. Ако искаш да останеш завинаги в Казанлък, трябва да пиеш вода от Лъвовата чешма.
Идеята за поставянето й е още от 1893г. Иван Т. Патев, докарал с водопроводи в Казанлък вода от вр. Бузлуджа в Стара планина, решава да направи подарък на княз Фердинанд и съпругата му италианската принцеса Мария Луиза.
Проектът е дело на флорентинския скулптор Арнолдо Дзоки, автор на паметника на свободата в Русе и на Цар Освободител в София. Тържественото освещаване на чешмата е през 1903г. и от тогава носи името Княжеската или Царската чешма. Хората я наричат още Лъвова, защото трите бронзови чучура са с форма на лъвски глави.
Намира се на 750 м от Дом на културата „Арсенал“.

Мегалитът край Бузовград

Мегалитът край Бузовград, известен като Българският Стоунхендж, представлява скална група, в която чрез изсичане е обособен отвор с височина 1,80 м. Изграден е така, че слънцето попада в „прозореца“ при залез.
Местоположение: на 4 км юг-югоизток от с.Бузовград с изключителна гледка към Казанлъшката котловина и поречието на р. Тунджа.
Намира се на 10,4 км от Дом на културата „Арсенал“.

Природни забележителности

Регионът е богат на лечебни минерални извори – основната им концентрация е южно от гр. Казанлък (с. Овощник, с. Ръжена). Минералните води са с богато съдържание на флуор и висока температура. Подходящи са основно за лечение на опорно-двигателния апарат и нервно-паралитични заболявания.

 

Прекрасно място за отдих в областта е един от най-големите язовири в страната – „Копринка”, чийто основен воден източник е р. Тунджа с няколко притока, по-големите от които – р. Габровница и р. Енинска. Язовир „Копринка” се намира на около седем км югозападно от гр. Казанлък и е основна вододайна зона за региона, както и добре развита спортна база.

 

Долината се намира в периферията на най-големия резерват в Стара планина – “Джендема”, включен в Национален парк “Централен Балкан”. Границите на парка стигат почти до Казанлък на запад.

 

Резерват „Каменщица” е разположен в землището на с. Енина, съхраняващ екосистеми от смесени широколистни гори на възраст до 170 години – бук, мъждрян, горун, габър, явор и др., защитени растения и животни. Обитават го мечки, благороден елен, дива свиня, сърна.

 

Резерват “Лешница” съхранява разнообразни и характерни екосистеми в нископланинския горски пояс Буковите гори са на възраст 160 г. Резерватът е убежищe за сърни, благородни елени, диви свини, златка, мечка, дневни и хищни нощни птици.

 

Защитената местност „Енинското ждрело“ обхваща скатовете над руслото на р. Енинска и съчетава гори с красиви скални образувания.

„Мечките“ е природна забележителност, съхраняваща атрактивно скално образувание в землището на гр. Крън.